
Tapas és el tercer niyama i fa referència a l’auto-disciplina, la capacitat de treballar amb perseverança.
Un procés de transformació requereix d’una disciplina de treball i aquesta disciplina pot estar sostinguda, en molts moments, per l’entusiasme. En moments de dificultat, però, aquest entusiasme pot decaure i cal fer ús de la força de voluntat per continuar endavant. Tapas ens convida a connectar tant amb l’entusiasme com amb la força de voluntat, amb la força interior que ens empeny a seguir endavant tot i els obstacles que puguin presentar-se.
Hem d’entendre la paraula disciplina d’una forma positiva. Avui en dia, ens ha arribat una imatge negativa de la paraula disciplina, com alguna cosa imposada i associada al càstig fins i tot. Un procés de transformació i canvi com el ioga és un procés volgut, per això parlem de l’auto-disciplina de forma positiva, com a força que empeny a continuar treballant.
Que sigui un procés volgut, no vol dir que sigui un procés fàcil. Tota transformació ens treu moltes vegades del nostre espai de confort. Transformar és destruir per construir de nou. Aquest trencament ens pot fer allunyar del treball disciplinat, per això la força de voluntat és doblement important per continuar en el camí de transformació.
Com em va dir un bon mestre, busca excuses per practicar, perquè les excuses per no practicar venen soles. La mandra, la priorització d’altres coses, les agendes massa atapeïdes, … qualsevol cosa ens pot conduir a abandonar o posposar. Podem omplir-nos de molt bons propòsits, però la decisió presa en un instant fa que aquest propòsit de treball o de pràctica sigui una realitat o només un desig que no es materialitza.
Si no hi ha treball no hi ha transformació. Desitjar la transformació i no fer res, no esforçar-se, és viure en un estat de descontent constant.
No m’agrada el que tinc, vull una cosa diferent i no soc capaç de canviar-ho. Per contra, cada pràctica feta, cada esforç dedicat, és un petit pas que et fa avançar en el camí del canvi, de la transformació.
Tapas moltes vegades es tradueix també com a “cremar” en referència a que l’auto-disciplina de la pràctica ens ajuda a cremar toxines corporals i mentals, avançant i aprofundint en un estat de netedat i puresa.
Tapas s’associa a l’element foc, element transformador i per això es diu que a través de la pràctica cal mantenir viu el foc interior. L’element foc te la seva seu a la zona abdominal (plexe solar) i s’associa amb l’expressió de l’energia, tant energia muscular com, a nivell més subtil, força de voluntat.
Si volem potenciar Tapas mitjançant la pràctica d’àssana, farem treballs de força, especialment a la zona abdominal. A nivell mental, connectem amb la nostra capacitat de mantenir-nos fora de l’espai de confort i perseverar en l’esforç. En aquest sentit, és molt rellevant aprendre a discernir quan estem fent un excés d’esforç que no convé al cos (en aquest cas caldrà regular i ajustar) o quan és la nostra ment que vol retornar a l’espai de confort tot i que el cos podria sostenir l’esforç (en aquest cas, cal perseverar).
Una pràctica regular t’ajudarà a transformar-te i a fer créixer la força de voluntat i l’entusiasme.
Imatge de Myriams-Fotos a Pixabay